Genel Bilgiler
LİSANS
PROGRAM TANIMLARI
Programın Amacı
1-Mezunların, bireylerin farklı gelişim dönemlerine uygun, önleyici ve geliştirici psikolojik yardım hizmetlerini etkin bir şekilde planlayarak sunabilme becerisine sahip olmaları. Bu süreçte bireyin sosyal, duygusal, akademik ve kariyer gelişim alanlarına yönelik rehberlik yapabilmeleri.
2-Mezunların, mesleki etik ilkelere, yasal düzenlemelere ve profesyonel sorumluluklarına bağlı kalarak, meslek hayatlarında bu standartları rehber edinmeleri. Ayrıca, danışmanlık hizmetlerini etik ilkeler doğrultusunda yürütme yeterliliğini kazanmaları.
3-Mezunların, farklı kültürel, sosyal ve bireysel ihtiyaçlara duyarlı yaklaşımlar geliştirebilmesi ve kültürel çeşitliliği gözeten danışmanlık hizmetleri sunabilmesi. Bu kapsamda, bireyi tanıma ve yönlendirme çalışmalarında bireylerin kişisel ve kültürel farklılıklarını dikkate almaları.
4-Mezunların, psikolojik danışma ve rehberlik alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek mesleki bilgi ve becerilerini güncel tutabilmeleri. Ayrıca, meslek hayatları boyunca bilimsel kongre, konferans ve hizmet içi eğitimlere katılarak mesleki gelişimlerini sürdürebilmeleri.
5-Mezunların, bireylerin akademik, kariyer, sosyal, duygusal ve kişisel gelişimlerine yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunarak, bireylerin kendilerini tanıma ve kapasitelerini geliştirmelerine destek olabilmeleri.
6-Mezunların, disiplinler arası iş birliği yapabilen, etkili iletişim kurabilen ve takım çalışmasına yatkın psikolojik danışmanlar olarak görev yapabilmeleri. Ayrıca, okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve diğer paydaşlarla etkili bir şekilde iş birliği içinde olabilmeleri.
7-Mezunların, toplumun ruh sağlığına yönelik ihtiyaçlarını anlayarak, bu ihtiyaçlara uygun psikolojik yardım hizmetleri geliştirebilmeleri ve uygulayabilmeleri. Bu kapsamda, özellikle kriz durumlarında (doğal afet, ihmal, istismar vb.) öğrencilere, ailelere ve öğretmenlere yönelik psikososyal destek sunabilmeleri.
8-Mezunların, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini etkin bir şekilde yönetebilmeleri, bu hizmetlerin etkililiğini ve verimliliğini artırmak amacıyla araştırmalar ve projeler geliştirebilmeleri. Aynı zamanda okul rehberlik ve psikolojik danışma programlarını planlayarak, bu programların uygulanmasını ve değerlendirilmesini yapabilmeleri.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Derecenin Düzeyi
Lisans
Kayıt Kabul Koşulları
Öğrenciler programa LYS'nin TM-3 puan türüne göre ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilmektedir.
Önceki Öğrenmelerin Tanınması
Önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" çerçevesinde gerçekleştirilmektedir
Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar
Programdan mezun olabilmek için 240 AKTS'lik derslerin başarıyla tamamlanmış olması, genel akademik ortalamanın en az 2.00 olması ve Gaziantep Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin 40. maddesinde belirtilen nedenlerle üniversiteden ilişiğin kesilmemiş olması koşullarını sağlanmalıdır.
Mezunların İstihdam Olanakları
Program mezunlarının çoğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri ile ilk ve ortaöğretim kurumlarında psikolojik danışman olarak çalışmaktadır. Ayrıca özel psikolojik danışma merkezleri, silahlı kuvvetler psikolojik danışma ve rehberlik merkezleri, aile ve çocuk mahkemeleri, üniversite psikolojik danışma merkezleri, sağlık ve endüstri kurumlarında çalışmaktadır.
Üst Derece Programlara Geçiş
Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Eğitimde Psikolojik Hizmetler veya Psikoloji lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları halinde ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ders tanımlarında belirtilmiştir. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak GAÜN Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Konuyla ilgili olarak http://oidb.gantep.edu.tr/ adresine bakınız.
Eğitim Türü
Tam zamanlı 1. Öğretim
YÜKSEK LİSANS
PROGRAM TANIMLARI
Programın Amacı
1-Psikolojik Danışma ve Rehberlik (RPD) alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri, bilimsel bir anlayışla analiz etme.
2-Okul psikolojik danışmanlığı alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri, bilimsel bir anlayışla analiz etme.
3-Evlilik ve Aile Danışmanlığı alanıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgileri bilimsel bir anlayışla analiz etme
4-Gelişimsel rehberlik ilkelerine uygun olarak çalıştığı eğitim kurumlarında gelişimsel ve önleyici RPD programları tasarlama ve uygulama.
5-RPD alanı ile ilgili güncel bilimsel yayınları eleştirel bir bakış açısıyla inceleme ve değerlendirme.
6-RPD ilke ve tekniklerine uygun olarak bireysel psikolojik danışma yapma.
7-RPD ilke ve tekniklerine uygun olarak grupla psikolojik danışma yapma.
8-RPD ilke ve tekniklerine uygun olarak sınıf rehberliği ve psiko-eğitim programları tasarlama ve uygulama.
9-Bilimsel araştırma için ileri istatistik ve araştırma yöntemlerini kullanarak bilimsel araştırma yapma.
10- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izleme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme.
11-Profesyonel gelişimini destekleyecek yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutuma sahip olma ve buna uygun davranışlar sergileme.
12- Ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel platformlarda çalışmalara katılarak, RPD alanın gelişimine katkı sağlayıcı bir anlayış benimseme.
13-Ülke ve dünya gündeminde yaşanan problemlere, toplumsal sorumluluk çerçevesinde alanı ile ilgili proje ve etkinlikler tasarlayarak destek olma.
14-RPD alanının gelişmesi ile ilgili olarak bireysel ve ekip üyesi olarak aktif sorumluluk alma.
15-Demokrasi, insan hakları ve RPD mesleğinin etik değerlerine uygun bir anlayış benimseme.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında Yüksek Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans Derecesi
Kayıt Kabul Koşulları
Rehberlik ve Psikolojik Danışma ve Psikoloji alanlarında en az 4 yıllık lisans diplomasına sahip olan adaylar başvurabilirler.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Yüksek Lisans Programı'na başvuru ile kabul ve kayıt işlemleri Gaziantep Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine göre yürütülür.
Yüksek Lisans Programına başvuracak adaylarda aşağıdaki koşullar aranır:
Lisans Diploması: Lisans diploması (veya mezuniyet belgesi) (Yabancı ülkelerden alınan diplomaların YÖK tarafından denkliğinin onaylanmış olması gereklidir).
Mezuniyet Derecesini Gösterir Not Çizelgesi: Lisans düzeyinde alınan dersler ile ders notlarını ve mezuniyet derecesini gösteren belge (transkript).
ALES Sonuç Belgesi: Başvuru yapacak adayların ALES, GRE ya da GMAT sınavlarından birine girmiş ve gerekli minimum puanı almış olmaları gerekir.
ALES PUANI: 55 / EA
Önceki Öğrenmelerin Tanınması
Bu konuda GAÜN Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğince belirlenen ölçütler esas alınacaktır.
http://ebe.gantep.edu.tr/mevzuat.php
Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar
Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla tüm derslerin AKTS kredilerinin toplamı en az 120 AKTS kredisinden oluşur.
Mezunların İstihdam Olanakları
Program mezunlarının çoğu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezleri ile ilk ve ortaöğretim kurumlarında “psikolojik danışman” olarak çalışmaktadır. Ayrıca üniversitelerde akademisyen olarak, üniversitelerin psikolojik danışma birimlerinde, özel psikolojik danışma merkezleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet kurumlarının psikolojik danışma birimleri, aile ve çocuk mahkemeleri, diğer sağlık ve endüstri kurum/kuruluşlarında da istihdam olanağı bulunmaktadır.
Üst Derece Programlara Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kabul edilirler.
Sınavlar, Değerlendirme ve Notlandırma
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, ilgili öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ders tanımlarında belirtilmiştir. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak GAÜN Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Konuyla ilgili olarak http://oidb.gantep.edu.tr/ adresine bakınız.
Eğitim Türü
Tam zamanlı 1. Öğretim
2017-2018 Eğitim yılı ve öncesine ait ders müfredatına ulaşmak için tıklayınız.
Güncel ders müfredatına ulaşmak için tıklayınız.
Akademik Personel