• 0 342 3604372

 

BOLOGNA BİLGİ SİSTEMİNE ERİŞMEK İÇİN TIKLAYINIZ

EĞİTİM YÖNETİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS KATALOGU

 

KOD

DERS

Z/S

KREDİ

AKTS

EY531

 Küresel Beceriler ve Sürdürülebilirlik

S

(3-0)3

8

EY532

 Eğitimde Temel İstatistiki Analizler

S

(3-0)3

8

EY529

 Bilim Felsefesi

S

(3-0)3

8

EY405

 Sosyal Psikoloji

S

(3-0)3

8

EB500

 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

Z

(3-0)3

6

EY501 

 Nitel Araştırma Teknikleri

S

(3-0)3

8

EY502 

 Okul Geliştirme

S

(3-0)3

8

EY503 

 Eğitim Ekonomisi ve Planlaması

S

(3-0)3

8

EY504 

 Eğitimde Değişim Yönetimi

S

(3-0)3

6

EY505 

 Eğitimde Yönetim Bilgi Sistemleri

S

(3-0)3

8

EY506 

 Etkili Okul Yöneticiliği

S

(3-0)3

8

EY507 

 Eğitimde Stratejik Yönetim ve Planlama

S

(3-0)3

8

EY508 

 Eğitsel Sinirbilime Giriş

S

(3-0)3

8

EY509 

 Akademik Rapor Hazırlama ve Yazım Kuralları

S

(3-0)3

8

EY510  

 Eğitimde Performans Yönetimi

S

(3-0)3

8

EY512

 Örgütsel Davranış

S

(3-0)3

8

EY513

 Eğitim Denetimi

S

(3-0)3

8

EY514 

 Eğitim Örgütlerinde Yönetim Sorunları

S

(3-0)3

8

EY515

 Örgütlerde İletişim

S

(3-0)3

8

EY516 

 Eğitimde Liderlik

S

(3-0)3

8

EY517 

 Türk Eğitim Sisteminde Güncel Sorunlar

S

(3-0)3

8

EY518 

 Örgüt ve Yönetim Kuramları

S

(3-0)3

8

EY519 

 Eğitim Yönetimi

S

(3-0)3

8

EY520 

 Avrupa Birliği Ülkelerinde Yükseköğretim

S

(3-0)3

8

EY521 

 Eğitim Politikaları

S

(3-0)3

8

EY522

 Yükseköğretimin yönetimi    

S

(3-0)3

8

EY524

 Öğretmen Yetiştirme Politikaları      

S

(3-0)3

8

EY526

 Eğitimde Temel Okumalar

S

(3-0)3

8

EY527

 Eğitimde 21. Yüzyıl Becerileri

S

(3-0)3

8

EY598

 Yüksek Lisans Tezi

Z

(0-0)0

20

EB700  

 Seminer

Z

(2-0)0

6

EB800

 Uzmanlık Alanı

Z

(3-0)0

10

 

 

 

EĞİTİM YÖNETİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

 

  • EY531 Küresel Beceriler ve Sürdürülebilirlik

Eğitimde kullanılacak küresel becerilerin tanımları, sürüdürülebilirlik.

 

  • EY532 Eğitimde Temel İstatistiki Analizler

Eğitim kavramı, temel istatistik kavramları, istatistiki analiler.

 

  • EY529 Bilim Felsefesi

Bilim ve felsefenin tanımları, bilimin önemi, bilimin özellikleri, mantıksal çıkarım teknikleri, bilimsel yöntem aşamaları, bilimsel yöntem üzerine farklı felsefi görüşler, bilmsel yöntemde deney, gözlem ve ölçme işlemleri.

 

  • EY405 Sosyal Psikoloji

Sosyal psikolojinin tanımlanması, sosyal psikolojide araştırma yöntemleri ve temel kuramlar, sosyal algı, benlik, çelişkiyi azaltmak, tutum ve önyargı, sosyal etki, itaat, toplum yanlısı davranışlar, kişiler arası ilişkiler, sosyal cinsiyet ve saldırganlık.

 

  • EB500 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel

 Bilimsel araştırmalarda yöntem bilim, temel kavramlar ve paradigmalar (pozitivist-post modern), bilimsel araştırma probleminin fark edilmesi ve tanımlanması, nicel ve nitel araştırma türleri; ver toplama yöntem ve teknikleri, ölçek türleri ve ölçek geliştirme yaklaşımları, geçerlik ve güvenirlik sağlama, evren ve örneklem belirleme; veri çeşitleme ve çözümleme teknikleri, işlenmiş verilerin yorumu tartışılması ve yargı çıkarma, bilimsel araştırma öneri ve raporlarının hazırlanması; bilim etiği, kaynak kullanma ve kaynak gösterme; I. ve II. Derece kaynakların gösterilmesi. 

 

  • EY501    Nitel Araştırma Teknikleri

Gözlem, vaka analizi, içerik analizi gibi nitel araştırmanın yöntem ve teknikler, bilgilerin toplanması, kodlanması ve rapor yazma süreci.

 

  • EY502    Okul Geliştirme

Ulusal ve uluslararası okul geliştirme yaklaşımları hakkında bilgi, anlayış ve beceri geliştirme. Etkili okul ve kuramsal temelleri. Okul geliştirme, kendini yöneten okul ve okula dayalı yönetim. Kalite okulu ve kendini yenileyen okul. Okulda etkililiğin ölçülmesi ve etkili okul araştırma modelleri. Etkili okul oluşumunda yöneticilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve okul kültürünün rolü. Etkili okulun örgütlenmesi ve yönetimi.  

 

  • EY503    Eğitim Ekonomisi ve Planlaması

Eğitim ekonomisi, insan sermayesi kuramı, eğitimin dışsallıkları, eğitimin ekonomik büyümeye katkısı, eğitim ve ekonomik büyüme, insan kaynaklarını geliştirme sorunları ve politikaları, eğitimin finansmanı, eğitim planlaması, eğitim planlamasının ilkeleri, planlamanın hukuksal dayanakları, eğitim planlaması teknikleri, eğitim planlama modelleri, eğitim sisteminin insan gücü planlaması, eğitim planlamasında yeni yaklaşımlar.

 

  • EY504    Eğitimde Değişim Yönetimi

Değişim ile ilgili kavramları ve temel ilkeler, değişime etki eden iç ve dış etkenler, değişim süreçleri, değişim yönetimi.

 

  • EY505    Eğitimde Yönetim Bilgi Sistemleri

Toplumsal değişim ve bilgi toplumuna geçiş. Bilgi toplumunda eğitim ve eğitim yönetimi. Bilgi yönetimi kavramı, bilgi türleri, bilgi yönetimi süreçleri, stratejileri ve eğitimde bilgi yönetimi. Eğitim yönetiminde bilginin kullanımı ve eğitimde bilgi yönetimi. Yönetim Bilgi Sistemleri (YBS), YBS’lerine genel bakış, türleri ve fonksiyonları. Eğitimde yönetsel faaliyetlerin gerçekleşmesinde YBS’lerin rolü. Yönetim fonksiyonları bağlamında YBS’lerin analizi. Dünyada ve Türkiye’deki (e-okul, Ilsis, MEYTPEbis) YBS’lerin incelenmesi. 

 

  • EYT506    Etkili Okul Yöneticiliği  

Okul müdürünün etkililiği, etkili yönetici stratejileri, insan kaynakları ve okul yöneticiliği, okul yöneticiliği ve etik, demokrasi ve insan hakları, eğitim hakki ve görevi, eğitimde fırsat ve olanak eşitliği, eğitsel öncelikler, aile ve çevre açısından okul yöneticiliği, okul liderliği ve okul yöneticiliği, öğretmen lideri olarak okul yöneticiliği veli ve öğrenci lideri olarak okul yöneticiliği. 

 

  • EY507    Eğitimde Stratejik Yönetim ve Planlama

Stratejik yönetim kavramı ve stratejik yönetimin amacı, özellikleri. Eğitim örgütlerinde stratejik yönetimin önemi ve uygulanabilirliği. Stratejik yönetimin süreçleri. Stratejik liderlik kavramı. Okul/kurumlar için stratejik planlama sürecinin önemi. Eğitim örgütlerinde stratejik planlamanın uygulanabilirliği. Stratejik planlama süreci (Durum analizi: SWOT analizi, PEST analizi). Stratejik planlama süreci (Geleceğe yönelim, misyon, vizyon amaç, hedef ve stratejilerin belirlenmesi). Stratejik planlama süreci (İzleme, değerlendirme ve raporlandırma). Stratejik planların hazırlanması 

 

  • EY508    Eğitsel Sinirbilime Giriş

Eğitsel Sinirbilimin akademik kökenleri ve tarihsel gelişimi. Eğitimcilerin sinirbilimin, eğitim bilimleri alanındaki rolüne ilişkin görüşleri ve genel yaklaşımları. Eğitsel sinirbilimde temel kavramlar ve tanımlar/mitler. Sinirbilim araştırmalarının eğitim bilimlerine katkı yapma yolları ve iki alan arasındaki bağlantılar. Bilişsel sinirbilimin sosyal, yasal ve etik boyutları: sosyal davranışın sinirbilim temelleri. Yönetsel ve liderlik yeterliliklerinin sinirbilim kökenleri; yönetimde fark yaratan sosyal, duygusal ve ruhsal boyutlar. Yöneticinin/liderin örgütsel iklime etki eden bilişsel ve duygusal örüntüleri ve bunların sinirbilim arka planı: insan-merkezli beyin-odaklı yönetim çevrelerinin oluşturulmasında temel parametreler. 

 

  • EY509    Akademik Rapor Hazırlama ve Yazım Kuralları

Bilimsel yazıların düzenlenmesi. Makale türleri; deneysel çalışma raporları, tarama, kuramsal ve yöntemsel makaleler. Bilimsel bir makalenin sahip olması gereken özellikler. Betimsel ve eleştirel ödevler. Eleştirel düşünme kavramı ve araçları. Eleştirel ve yansıtıcı yazma yöntemleri. Bilimsel bir yazının (makale, tez…) bölümleri. Genel yazım kuralları (başlık ve kapak düzeni, sayfa ayarları, satir aralıkları, sayfa numaraları, boşluklar, hizalama, noktalama, tablolar ve şekiller, aktarmalar, kaynak gösterme). Kaynaklar listesinin hazırlanması. 

 

  • EY510   Eğitimde Performans Yönetimi

Performans yönetiminin tanımı ve tarihsel gelişimi. Performans yönetim sistemlerinin kullanılmak amaçları. Performans yönetiminin planlama, değerlendirme, geribildirim ve iyileştirme aşamaları. Performans yönetiminin Türkiye’deki yasal altyapısı. Eğitim alanında performans yönetimi uygulamaları. Çağdaş performans yönetimi yaklaşımlarının eğitim alanına uyarlanması. Türk eğitim sisteminde performans yönetimi ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan performans yönetimi çalışmaları. Eğitimde performans yönetimi aşamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. 

 

  • EY512    Örgütsel Davranış

Örgütlerin insan öğesi. İnsan doğası ve güdülenmenin örgüt açısından incelenmesi. Liderlik ve katılım. Örgütlerde gruplar arası problemler. Dinamik ve gelişen sistemler olarak örgütlerin incelenmesi

 

  • EY513    Eğitim Denetimi

Denetimin tanımı ve kapsamı; tarihsel gelişimi. Denetim türleri ve ilkeleri. Denetçinin yeterlikleri. Eğitim denetiminde kullanılan kriterler. Kurumsal ve ders denetimi; klinik denetim. Rehberlik, mesleki yardım ve değerlendirme. Soruşturma yürütme ve sonuçlandırma.

 

  • EY514    Eğitim Örgütlerinde Yönetim Sorunları

Eğitim örgütlerinin diğer kurum ve kuruluşlarla iletişim ve etkileşiminde karşılaşılan sorunlar. Karar verme, planlama, örgütleme, eşgüdümleme, iletişim ve denetim süreçlerinde ortaya çıkan sorunlar ve çözümler. Okullarda iş gören, öğrenci ve eğitim-öğretim hizmetlerine ilişkin yönetsel sorunlar. Okul işletmesi, okul-toplum ilişkisi ve eğitimin kalitesine ilişkin yönetsel sorunlar ve çözümler.

 

  • EY515    Örgütlerde İletişim

Örgütlerdeki iletişim süreci ve öğeleri. İletişim modelleri; yatay, dikey iletişim ve örgütsel değişim; etkili iletişimi engelleyen etmenler.

 

  • EY516    Eğitimde Liderlik

Liderlik tanımları. Liderlik kuramları; özellik ve davranışsal liderlik kuramları. Liderlik biçemleri. Yönetici ve lider karşılaştırması. Eğitim örgütlerinde liderlik yaklaşımları; vizyoner, politik, etik, transformasyonel liderliğin etkileri ve uygulamaları. Yeni liderlik yaklaşımları; liderlik ve yönetim süreçleri, liderlik ve değişim, liderlik ve öğrenen örgütler. Okul yönetiminde liderlik; okul liderliğinin kendine özgü yönleri ve okul yöneticilerinin liderlik davranışları.

 

  • EY517    Türk Eğitim Sisteminde Güncel Sorunlar

Mikro ve makro düzeyde eğitim sistemindeki yapısal ve örgütsel sorunlar; öğretmen yetiştirme sorunları; ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimdeki sorunlar; eğitimin farklı basamaklarına geçiş; eğitim ve sanayi işbirliği; ekonomik, politik, yasal ve felsefi sorunlar.

 

  • EY518    Örgüt ve Yönetim Kuramları

Yönetim düşüncesine bilimsel yaklaşımlar: Klasik yönetim düşüncesi, bilimsel yönetim teorisi, yönetim süreci yaklaşımı, bürokratik yönetim ve ilkeleri. Neo-klasik yönetim düşüncesi: neoklasik yönetim düşüncesinin kaynakları, neo-klasik düşünürler ve görüşleri. Modern yönetim düşüncesi: sistem ve durumsallık yaklaşımları. Çağdaş yönetim düşüncesi ve uygulamaları: Z teorisi, değişim mühendisliği, öğrenen örgütler, toplam kalite yönetimi ve kıyaslama (benchmarking).

 

  • EY519    Eğitim Yönetimi

Toplumsal bir sistem olarak okullara örgütsel bir yaklaşım, okullar ve çevreleri, okul örgütlerinde güdülenme, liderlik, karar verme ve iletişimin yanı sıra okulların bürokratik ve profesyonel boyutları.

 

  • EY520    Avrupa Birliği Ülkelerinde Yükseköğretim

Dünyada ve Avrupa ülkelerinde yükseköğretimin tarihsel gelişimi. Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de, amaç, örgütlenme, yönetim, finansman, öğrenci kabulü, öğretim programları ve benzer konular bakımından yükseköğretim sistemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması.

 

  • EY521    Eğitim Politikaları

Eğitim ve politika arasındaki ilişki. Eğitim konularına göre değişen politikalar ve politik uygulamalar. Eğitim araştırmalarının bir parçası olarak politika çalışmaları. Eğitim politikası oluşturma süreci. Eğitim politikası oluşturulmasında rol sahipleri. Eğitim politikası oluşturmada kullanılan araçlar ve stratejiler. Eğitim politikası oluşturma sürecinde değişen güç dinamikleri. Eğitim kademelerinde politika bütünlüğü oluşturma. Eğitim politikalarının uygulanma süreci. Eğitim politikalarının değerlendirilmesi. Politikaların kabul görme kriterleri. Eğitim politikalarının değerlendirilmesinde eğitim araştırmalarının kullanımı. Eğitim politikalarında hesap verebilirlik 

 

  • EY522    Yükseköğretimin yönetimi 

Akademik bir alan olarak yükseköğretim yönetimi, yükseköğretimi ve üniversiteyi farklılaştıran kritik öge: akademik strateji, yükseköğretimde öğrenciler, yükseköğretimde öğretim elemanları, yükseköğretimin finansmanı, yükseköğretim kurumlarında bütçe ve sorumluluk merkezli yönetim, yükseköğretim kurumlarında hesap verebilirlik, yükseköğretimde vakıf ve özel üniversiteler, dünya üniversite sıralama sistemleri. 

 

  • EY524    Öğretmen Yetiştirme Politikaları              

Öğretmen yetiştirme, öğretmenlerin mesleki gelişiminin sağlanması, öğretmen eğitiminde hizmet içi eğitim politikalarının değerlendirilmesi, Cumhuriyet öncesi ve sonrası öğretmen yetiştirme, atama ve geliştirme politikaları, öğretmenlerin kariyer basamakları, Türkiye’de öğretmenlik mesleğinin profesyonelleşme süreci, çağdaş öğretmen yetiştirme yaklaşımları (mentörlük, koçluk, göreve başlatma programları…), öğretmen niteliğini geliştirme aracılığıyla okul geliştirmeye yönelik uygulamalar, aday öğretmenlerin yetiştirilmesine yönelik çalışmaların değerlendirilmesi. 

        

  • EY526    Eğitimde Temel Okumalar

Eğitim bilimleri çalışmalarına farklı açılardan bakmaya olanak sağlayacak Doğu-Batı ekseninde kaleme alınmış eserlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda ders kapsamında pedagoji, eleştirel pedagoji, yönetim, psikoloji ve sosyoloji alanlarında gerek temel eser olarak kabul edilen gerekse temel eser olma potansiyeli taşıyan kitaplar derinlemesine analiz edilecektir.

 

  • EY527  Eğitimde 21. Yüzyıl Becerileri

Öğrenme ve yenilikçilik becerileri (eleştirel düşünme becerileri, yaratıcı düşünme ve problem çözme becerileri, iletişim becerileri, işbirliği becerileri); bilgi, medya ve teknoloji becerileri; yaşam ve kariyer becerileri (esneklik ve uyum, girişimcilik ve özyönelim, sosyal ve kültürler arası beceriler, verimlilik ve hesap verebilirlik, liderlik ve sorumluluk).

 

  • EY598    Yüksek Lisans Tezi

Öğrencinin özel ilgi alanına yönelik olarak seçilmiş, danışmanının denetiminde özgün bir projenin hazırlanıp tamamlanması.

 

  • EB700            Seminer

Anabilim dalındaki çeşitli konularla ilgili bağımsız çalışma. Çalışmaların bölümde düzenlenen seminerde sunulması ve tartışılması.

 

  • EB800            Uzmanlık Alanı

Yüksek lisans öğrencilerine, yüksek lisans programı kapsamı dışında kalan konu ve özel ilgi alanlarına  ilişkin ayrıntıları açıklamak amacına yönelik bir ders. Danışmanlar, yüksek lisans öğrencileri ile yüksek lisans çalışmalarına ilişkin sorunları tartışırlar ve onları belirli araştırma alanlarında yeni düşünceler üretebilecek şekilde yönlendirirler. Dersin temel amacı Eğitim Bilimleri alanındaki araştırmalara katkı yapmaktır.

 

EĞİTİM YÖNETİMİ 

İKİNCİ (II.) ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS LİSTESİ

KOD

DERS

Z/S

KREDİ

AKTS

EB500

 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

Z

(3-0)3

6

EY501 

 Nitel Araştırma Teknikleri

S

(3-0)3

8

EY502 

 Okul Geliştirme

S

(3-0)3

8

EYTPE503 

 Eğitim Ekonomisi ve Planlaması

S

(3-0)3

8

EY504 

 Eğitimde Değişim Yönetimi

S

(3-0)3

6

EY505 

 Eğitimde Yönetim Bilgi Sistemleri

S

(3-0)3

8

EY506 

 Etkili Okul Yöneticiliği

S

(3-0)3

8

EY507 

 Eğitimde Stratejik Yönetim ve Planlama

S

(3-0)3

8

EY508 

 Eğitsel Sinirbilime Giriş

S

(3-0)3

8

EY509 

 Akademik Rapor Hazırlama ve Yazım Kuralları

S

(3-0)3

8

EY510  

 Eğitimde Performans Yönetimi

S

(3-0)3

8

EY512

 Örgütsel Davranış

S

(3-0)3

8

EY513

 Eğitim Denetimi

S

(3-0)3

8

EY514 

 Eğitim Örgütlerinde Yönetim Sorunları

S

(3-0)3

8

EY515

 Örgütlerde İletişim

S

(3-0)3

8

EY516 

 Eğitimde Liderlik

S

(3-0)3

8

EY517 

 Türk Eğitim Sisteminde Güncel Sorunlar

S

(3-0)3

8

EY518 

 Örgüt ve Yönetim Kuramları

S

(3-0)3

8

EY519 

 Eğitim Yönetimi

S

(3-0)3

8

EY520 

 Avrupa Birliği Ülkelerinde Yükseköğretim

S

(3-0)3

8

EY521 

 Eğitim Politikaları

S

(3-0)3

8

EY522    

 Yükseköğretimin Yönetimi   

S

(3-0)3

8

EY524    

 Öğretmen Yetiştirme Politikaları                             

S

(3-0)3

8

 EB751

  Dönem Projesi

Z

(3-0)0

6

 

 

EĞİTİM YÖNETİMİ 

İKİNCİ (II.) ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

  • EB500 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

Bilimsel araştırmalarda yöntem bilim, temel kavramlar ve paradigmalar (pozitivist-post modern), bilimsel araştırma probleminin fark edilmesi ve tanımlanması, nicel ve nitel araştırma türleri; ver toplama yöntem ve teknikleri, ölçek türleri ve ölçek geliştirme yaklaşımları, geçerlik ve güvenirlik sağlama, evren ve örneklem belirleme; veri çeşitleme ve çözümleme teknikleri, işlenmiş verilerin yorumu tartışılması ve yargı çıkarma, bilimsel araştırma öneri ve raporlarının hazırlanması; bilim etiği, kaynak kullanma ve kaynak gösterme; I. ve II. Derece kaynakların gösterilmesi. 

 

  • EY501    Nitel Araştırma Teknikleri

Gözlem, vaka analizi, içerik analizi gibi nitel araştırmanın yöntem ve teknikler, bilgilerin toplanması, kodlanması ve rapor yazma süreci.

 

  • EY502    Okul Geliştirme

Ulusal ve uluslararası okul geliştirme yaklaşımları hakkında bilgi, anlayış ve beceri geliştirme. Etkili okul ve kuramsal temelleri. Okul geliştirme, kendini yöneten okul ve okula dayalı yönetim. Kalite okulu ve kendini yenileyen okul. Okulda etkililiğin ölçülmesi ve etkili okul araştırma modelleri. Etkili okul oluşumunda yöneticilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve okul kültürünün rolü. Etkili okulun örgütlenmesi ve yönetimi.  

 

  • EY503    Eğitim Ekonomisi ve Planlaması

Eğitim ekonomisi, insan sermayesi kuramı, eğitimin dışsallıkları, eğitimin ekonomik büyümeye katkısı, eğitim ve ekonomik büyüme, insan kaynaklarını geliştirme sorunları ve politikaları, eğitimin finansmanı, eğitim planlaması, eğitim planlamasının ilkeleri, planlamanın hukuksal dayanakları, eğitim planlaması teknikleri, eğitim planlama modelleri, eğitim sisteminin insan gücü planlaması, eğitim planlamasında yeni yaklaşımlar.

 

  • EY504    Eğitimde Değişim Yönetimi 

Değişim ile ilgili kavramları ve temel ilkeler, değişime etki eden iç ve dış etkenler, değişim süreçleri, değişim yönetimi.

 

  • EY505    Eğitimde Yönetim Bilgi Sistemleri

Toplumsal değişim ve bilgi toplumuna geçiş. Bilgi toplumunda eğitim ve eğitim yönetimi. Bilgi yönetimi kavramı, bilgi türleri, bilgi yönetimi süreçleri, stratejileri ve eğitimde bilgi yönetimi. Eğitim yönetiminde bilginin kullanımı ve eğitimde bilgi yönetimi. Yönetim Bilgi Sistemleri (YBS), YBS’lerine genel bakış, türleri ve fonksiyonları. Eğitimde yönetsel faaliyetlerin gerçekleşmesinde YBS’lerin rolü. Yönetim fonksiyonları bağlamında YBS’lerin analizi. Dünyada ve Türkiye’deki (e-okul, Ilsis, MEYTPEbis) YBS’lerin incelenmesi. 

 

  • EY506    Etkili Okul Yöneticiliği

Okul müdürünün etkililiği, etkili yönetici stratejileri, insan kaynakları ve okul yöneticiliği, okul yöneticiliği ve etik, demokrasi ve insan hakları, eğitim hakki ve görevi, eğitimde fırsat ve olanak eşitliği, eğitsel öncelikler, aile ve çevre açısından okul yöneticiliği, okul liderliği ve okul yöneticiliği, öğretmen lideri olarak okul yöneticiliği veli ve öğrenci lideri olarak okul yöneticiliği. 

 

  • EY503    Eğitim Ekonomisi ve Planlaması

Eğitim ekonomisi, insan sermayesi kuramı, eğitimin dışsallıkları, eğitimin ekonomik büyümeye katkısı, eğitim ve ekonomik büyüme, insan kaynaklarını geliştirme sorunları ve politikaları, eğitimin finansmanı, eğitim planlaması, eğitim planlamasının ilkeleri, planlamanın hukuksal dayanakları, eğitim planlaması teknikleri, eğitim planlama modelleri, eğitim sisteminin insan gücü planlaması, eğitim planlamasında yeni yaklaşımlar.

 

  • EY507    Eğitimde Stratejik Yönetim ve Planlama

Stratejik yönetim kavramı ve stratejik yönetimin amacı, özellikleri. Eğitim örgütlerinde stratejik yönetimin önemi ve uygulanabilirliği. Stratejik yönetimin süreçleri. Stratejik liderlik kavramı. Okul/kurumlar için stratejik planlama sürecinin önemi. Eğitim örgütlerinde stratejik planlamanın uygulanabilirliği. Stratejik planlama süreci (Durum analizi: SWOT analizi, PEST analizi). Stratejik planlama süreci (Geleceğe yönelim, misyon, vizyon amaç, hedef ve stratejilerin belirlenmesi). Stratejik planlama süreci (İzleme, değerlendirme ve raporlandırma). Stratejik planların hazırlanması 

 

  • EY508    Eğitsel Sinirbilime Giriş

Eğitsel Sinirbilimin akademik kökenleri ve tarihsel gelişimi. Eğitimcilerin sinirbilimin, eğitim bilimleri alanındaki rolüne ilişkin görüşleri ve genel yaklaşımları. Eğitsel sinirbilimde temel kavramlar ve tanımlar/mitler. Sinirbilim araştırmalarının eğitim bilimlerine katkı yapma yolları ve iki alan arasındaki bağlantılar. Bilişsel sinirbilimin sosyal, yasal ve etik boyutları: sosyal davranışın sinirbilim temelleri. Yönetsel ve liderlik yeterliliklerinin sinirbilim kökenleri; yönetimde fark yaratan sosyal, duygusal ve ruhsal boyutlar. Yöneticinin/liderin örgütsel iklime etki eden bilişsel ve duygusal örüntüleri ve bunların sinirbilim arka planı: insan-merkezli beyin-odaklı yönetim çevrelerinin oluşturulmasında temel parametreler. 

 

  • EY509    Akademik Rapor Hazırlama ve Yazım Kuralları

Bilimsel yazıların düzenlenmesi. Makale türleri; deneysel çalışma raporları, tarama, kuramsal ve yöntemsel makaleler. Bilimsel bir makalenin sahip olması gereken özellikler. Betimsel ve eleştirel ödevler. Eleştirel düşünme kavramı ve araçları. Eleştirel ve yansıtıcı yazma yöntemleri. Bilimsel bir yazının (makale, tez…) bölümleri. Genel yazım kuralları (başlık ve kapak düzeni, sayfa ayarları, satir aralıkları, sayfa numaraları, boşluklar, hizalama, noktalama, tablolar ve şekiller, aktarmalar, kaynak gösterme). Kaynaklar listesinin hazırlanması. 

 

  • EY510   Eğitimde Performans Yönetimi

Performans yönetiminin tanımı ve tarihsel gelişimi. Performans yönetim sistemlerinin kullanılmak amaçları. Performans yönetiminin planlama, değerlendirme, geribildirim ve iyileştirme aşamaları. Performans yönetiminin Türkiye’deki yasal altyapısı. Eğitim alanında performans yönetimi uygulamaları. Çağdaş performans yönetimi yaklaşımlarının eğitim alanına uyarlanması. Türk eğitim sisteminde performans yönetimi ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan performans yönetimi çalışmaları. Eğitimde performans yönetimi aşamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. 

 

  • EY512    Örgütsel Davranış

Örgütlerin insan öğesi. İnsan doğası ve güdülenmenin örgüt açısından incelenmesi. Liderlik ve katılım. Örgütlerde gruplar arası problemler. Dinamik ve gelişen sistemler olarak örgütlerin incelenmesi

 

  • EY513    Eğitim Denetimi

Denetimin tanımı ve kapsamı; tarihsel gelişimi. Denetim türleri ve ilkeleri. Denetçinin yeterlikleri. Eğitim denetiminde kullanılan kriterler. Kurumsal ve ders denetimi; klinik denetim. Rehberlik, mesleki yardım ve değerlendirme. Soruşturma yürütme ve sonuçlandırma.

 

  • EY514    Eğitim Örgütlerinde Yönetim Sorunları

Eğitim örgütlerinin diğer kurum ve kuruluşlarla iletişim ve etkileşiminde karşılaşılan sorunlar. Karar verme, planlama, örgütleme, eşgüdümleme, iletişim ve denetim süreçlerinde ortaya çıkan sorunlar ve çözümler. Okullarda iş gören, öğrenci ve eğitim-öğretim hizmetlerine ilişkin yönetsel sorunlar. Okul işletmesi, okul-toplum ilişkisi ve eğitimin kalitesine ilişkin yönetsel sorunlar ve çözümler.

 

  • EY515    Örgütlerde İletişim

Örgütlerdeki iletişim süreci ve öğeleri. İletişim modelleri; yatay, dikey iletişim ve örgütsel değişim; etkili iletişimi engelleyen etmenler.

 

  • EY516    Eğitimde Liderlik

Liderlik tanımları. Liderlik kuramları; özellik ve davranışsal liderlik kuramları. Liderlik biçemleri. Yönetici ve lider karşılaştırması. Eğitim örgütlerinde liderlik yaklaşımları; vizyoner, politik, etik, transformasyonel liderliğin etkileri ve uygulamaları. Yeni liderlik yaklaşımları; liderlik ve yönetim süreçleri, liderlik ve değişim, liderlik ve öğrenen örgütler. Okul yönetiminde liderlik; okul liderliğinin kendine özgü yönleri ve okul yöneticilerinin liderlik davranışları.

 

  • EY517    Türk Eğitim Sisteminde Güncel Sorunlar

Mikro ve makro düzeyde eğitim sistemindeki yapısal ve örgütsel sorunlar; öğretmen yetiştirme sorunları; ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimdeki sorunlar; eğitimin farklı basamaklarına geçiş; eğitim ve sanayi işbirliği; ekonomik, politik, yasal ve felsefi sorunlar.

 

  • EY518    Örgüt ve Yönetim Kuramları

Yönetim düşüncesine bilimsel yaklaşımlar: Klasik yönetim düşüncesi, bilimsel yönetim teorisi, yönetim süreci yaklaşımı, bürokratik yönetim ve ilkeleri. Neo-klasik yönetim düşüncesi: neoklasik yönetim düşüncesinin kaynakları, neo-klasik düşünürler ve görüşleri. Modern yönetim düşüncesi: sistem ve durumsallık yaklaşımları. Çağdaş yönetim düşüncesi ve uygulamaları: Z teorisi, değişim mühendisliği, öğrenen örgütler, toplam kalite yönetimi ve kıyaslama (benchmarking).

 

  • EY519    Eğitim Yönetimi

Toplumsal bir sistem olarak okullara örgütsel bir yaklaşım, okullar ve çevreleri, okul örgütlerinde güdülenme, liderlik, karar verme ve iletişimin yanı sıra okulların bürokratik ve profesyonel boyutları.

 

  • EY520    Avrupa Birliği Ülkelerinde Yükseköğretim

Dünyada ve Avrupa ülkelerinde yükseköğretimin tarihsel gelişimi. Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de, amaç, örgütlenme, yönetim, finansman, öğrenci kabulü, öğretim programları ve benzer konular bakımından yükseköğretim sistemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması.

 

  • EY521    Eğitim Politikaları

Eğitim ve politika arasındaki ilişki. Eğitim konularına göre değişen politikalar ve politik uygulamalar. Eğitim araştırmalarının bir parçası olarak politika çalışmaları. Eğitim politikası oluşturma süreci. Eğitim politikası oluşturulmasında rol sahipleri. Eğitim politikası oluşturmada kullanılan araçlar ve stratejiler. Eğitim politikası oluşturma sürecinde değişen güç dinamikleri. Eğitim kademelerinde politika bütünlüğü oluşturma. Eğitim politikalarının uygulanma süreci. Eğitim politikalarının değerlendirilmesi. Politikaların kabul görme kriterleri. Eğitim politikalarının değerlendirilmesinde eğitim araştırmalarının kullanımı. Eğitim politikalarında hesap verebilirlik 

 

  • EY522    Yükseköğretimin Yönetimi

Akademik bir alan olarak yükseköğretim yönetimi, yükseköğretimi ve üniversiteyi farklılaştıran kritik öge: akademik strateji, yükseköğretimde öğrenciler, yükseköğretimde öğretim elemanları, yükseköğretimin finansmanı, yükseköğretim kurumlarında bütçe ve sorumluluk merkezli yönetim, yükseköğretim kurumlarında hesap verebilirlik, yükseköğretimde vakıf ve özel üniversiteler, dünya üniversite sıralama sistemleri. 

 

  • EY524    Öğretmen Yetiştirme Politikaları              

Öğretmen yetiştirme, öğretmenlerin mesleki gelişiminin sağlanması, öğretmen eğitiminde hizmet içi eğitim politikalarının değerlendirilmesi, Cumhuriyet öncesi ve sonrası öğretmen yetiştirme, atama ve geliştirme politikaları, öğretmenlerin kariyer basamakları, Türkiye’de öğretmenlik mesleğinin profesyonelleşme süreci, çağdaş öğretmen yetiştirme yaklaşımları (mentörlük, koçluk, göreve başlatma programları…), öğretmen niteliğini geliştirme aracılığıyla okul geliştirmeye yönelik uygulamalar, aday öğretmenlerin yetiştirilmesine yönelik çalışmaların değerlendirilmesi. 

 

  • EY531 Küresel Beceriler ve Sürdürülebilirlik

Eğitimde kullanılacak küresel becerilerin tanımları, sürüdürülebilirlik.

 

 

  • EB751 Dönem Projesi

Bir öğretim üyesi danışmanlığında sürdürülen bir dönemlik proje çalışması. Proje konusu öğrenci ve danışman tarafından saptanır. Dönem sonunda projeye ilişkin yazılı bir rapor sunulur.

EĞİTİM YÖNETİMİ 

 TEZSİZ UZAKTAN YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS LİSTESİ

 

   DERS

  KREDİ

   AKTS

Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

(3-0)3

  8

Eğitimde Liderlik

(3-0)3

  8

Eğitim Denetimi

(3-0)3

  8

Eğitimde Değişim Yönetimi

(3-0)3

  8

Örgütsel Davranış

(3-0)3

  8

Etkili Okul Yöneticiliği

(3-0)3

  8

Eğitimde 21. Yüzyıl Becerileri

(3-0)3

  8

Örgütlerde İletişim

(3-0)3

  8

Eğitim Yönetimi

(3-0)3

  8

Örgüt Geliştirme

(3-0)3

  8

Örgüt ve Yönetim Kuramları

(3-0)3

  8

Dönem Projesi

(3-0)0

  6

Eğitim Ekonomisi ve Planlaması

(3-0)3

  8

Türk Eğitim Sisteminde Güncel Sorunlar

(3-0)3

  8

Küresel Beceriler Ve Sürdürülebilirlik

(3-0)3

 8

 

 

EĞİTİM YÖNETİMİ 

 TEZSİZ UZAKTAN YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

 

  • EB500 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

Bilimsel araştırmalarda yöntem bilim, temel kavramlar ve paradigmalar (pozitivist-post modern), bilimsel araştırma probleminin fark edilmesi ve tanımlanması, nicel ve nitel araştırma türleri; ver toplama yöntem ve teknikleri, ölçek türleri ve ölçek geliştirme yaklaşımları, geçerlik ve güvenirlik sağlama, evren ve örneklem belirleme; veri çeşitleme ve çözümleme teknikleri, işlenmiş verilerin yorumu tartışılması ve yargı çıkarma, bilimsel araştırma öneri ve raporlarının hazırlanması; bilim etiği, kaynak kullanma ve kaynak gösterme; I. ve II. Derece kaynakların gösterilmesi. 

 

  • EY502    Okul Geliştirme

Ulusal ve uluslararası okul geliştirme yaklaşımları hakkında bilgi, anlayış ve beceri geliştirme. Etkili okul ve kuramsal temelleri. Okul geliştirme, kendini yöneten okul ve okula dayalı yönetim. Kalite okulu ve kendini yenileyen okul. Okulda etkililiğin ölçülmesi ve etkili okul araştırma modelleri. Etkili okul oluşumunda yöneticilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin, velilerin ve okul kültürünün rolü. Etkili okulun örgütlenmesi ve yönetimi.  

 

  • EY503    Eğitim Ekonomisi ve Planlaması

Eğitim ekonomisi, insan sermayesi kuramı, eğitimin dışsallıkları, eğitimin ekonomik büyümeye katkısı, eğitim ve ekonomik büyüme, insan kaynaklarını geliştirme sorunları ve politikaları, eğitimin finansmanı, eğitim planlaması, eğitim planlamasının ilkeleri, planlamanın hukuksal dayanakları, eğitim planlaması teknikleri, eğitim planlama modelleri, eğitim sisteminin insan gücü planlaması, eğitim planlamasında yeni yaklaşımlar.

 

  • EY504    Eğitimde Değişim Yönetimi 

Değişim ile ilgili kavramları ve temel ilkeler, değişime etki eden iç ve dış etkenler, değişim süreçleri, değişim yönetimi.

 

 

  • EY506    Etkili Okul Yöneticiliği

Okul müdürünün etkililiği, etkili yönetici stratejileri, insan kaynakları ve okul yöneticiliği, okul yöneticiliği ve etik, demokrasi ve insan hakları, eğitim hakki ve görevi, eğitimde fırsat ve olanak eşitliği, eğitsel öncelikler, aile ve çevre açısından okul yöneticiliği, okul liderliği ve okul yöneticiliği, öğretmen lideri olarak okul yöneticiliği veli ve öğrenci lideri olarak okul yöneticiliği. 

 

  • EY512    Örgütsel Davranış

Örgütlerin insan öğesi. İnsan doğası ve güdülenmenin örgüt açısından incelenmesi. Liderlik ve katılım. Örgütlerde gruplar arası problemler. Dinamik ve gelişen sistemler olarak örgütlerin incelenmesi

 

  • EY513    Eğitim Denetimi

Denetimin tanımı ve kapsamı; tarihsel gelişimi. Denetim türleri ve ilkeleri. Denetçinin yeterlikleri. Eğitim denetiminde kullanılan kriterler. Kurumsal ve ders denetimi; klinik denetim. Rehberlik, mesleki yardım ve değerlendirme. Soruşturma yürütme ve sonuçlandırma.

 

  • EY514    Eğitim Örgütlerinde Yönetim Sorunları

Eğitim örgütlerinin diğer kurum ve kuruluşlarla iletişim ve etkileşiminde karşılaşılan sorunlar. Karar verme, planlama, örgütleme, eşgüdümleme, iletişim ve denetim süreçlerinde ortaya çıkan sorunlar ve çözümler. Okullarda iş gören, öğrenci ve eğitim-öğretim hizmetlerine ilişkin yönetsel sorunlar. Okul işletmesi, okul-toplum ilişkisi ve eğitimin kalitesine ilişkin yönetsel sorunlar ve çözümler.

 

  • EY515    Örgütlerde İletişim

Örgütlerdeki iletişim süreci ve öğeleri. İletişim modelleri; yatay, dikey iletişim ve örgütsel değişim; etkili iletişimi engelleyen etmenler.

 

  • EY516    Eğitimde Liderlik

Liderlik tanımları. Liderlik kuramları; özellik ve davranışsal liderlik kuramları. Liderlik biçemleri. Yönetici ve lider karşılaştırması. Eğitim örgütlerinde liderlik yaklaşımları; vizyoner, politik, etik, transformasyonel liderliğin etkileri ve uygulamaları. Yeni liderlik yaklaşımları; liderlik ve yönetim süreçleri, liderlik ve değişim, liderlik ve öğrenen örgütler. Okul yönetiminde liderlik; okul liderliğinin kendine özgü yönleri ve okul yöneticilerinin liderlik davranışları.

 

  • EY517    Türk Eğitim Sisteminde Güncel Sorunlar

Mikro ve makro düzeyde eğitim sistemindeki yapısal ve örgütsel sorunlar; öğretmen yetiştirme sorunları; ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimdeki sorunlar; eğitimin farklı basamaklarına geçiş; eğitim ve sanayi işbirliği; ekonomik, politik, yasal ve felsefi sorunlar.

 

  • EY518    Örgüt ve Yönetim Kuramları

Yönetim düşüncesine bilimsel yaklaşımlar: Klasik yönetim düşüncesi, bilimsel yönetim teorisi, yönetim süreci yaklaşımı, bürokratik yönetim ve ilkeleri. Neo-klasik yönetim düşüncesi: neoklasik yönetim düşüncesinin kaynakları, neo-klasik düşünürler ve görüşleri. Modern yönetim düşüncesi: sistem ve durumsallık yaklaşımları. Çağdaş yönetim düşüncesi ve uygulamaları: Z teorisi, değişim mühendisliği, öğrenen örgütler, toplam kalite yönetimi ve kıyaslama (benchmarking).

 

  • EY519    Eğitim Yönetimi

Toplumsal bir sistem olarak okullara örgütsel bir yaklaşım, okullar ve çevreleri, okul örgütlerinde güdülenme, liderlik, karar verme ve iletişimin yanı sıra okulların bürokratik ve profesyonel boyutları.

 

  • EY531 Küresel Beceriler ve Sürdürülebilirlik

Eğitimde kullanılacak küresel becerilerin tanımları, sürüdürülebilirlik.

  • EB751 Dönem Projesi

Bir öğretim üyesi danışmanlığında sürdürülen bir dönemlik proje çalışması. Proje konusu öğrenci ve danışman tarafından saptanır. Dönem sonunda projeye ilişkin yazılı bir rapor sunulur.

 

 

 

 

 

 

EĞİTİM YÖNETİMİ

DOKTORA PROGRAMI DERS LİSTESİ

 

Dersin Kodu

Dersin Adı

Seçmeli (S)-

Zorunlu (Z)

(T-U) K

AKTS

EB500*

Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

Z

(3-0)3

6

EY600

Eğitim Denetiminde Çağdaş Gelişmeler

S

(3-0)3

10

EY601

Eğitimin Finansmanı

S

(3-0)3

10

EY602

Eğitimde İnsan Kaynakları Yönetimi

S

(3-0)3

10

EY604

Eğitimde Politika Analizi

S

(3-0)3

10

EY605

Eğitim Yönetiminde Etnografi

S

(3-0)3

10

EY606

Bilgisayar Destekli İstatistik Uygulamaları

S

(3-0)3

10

EY607

Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi

S

(3-0)3

10

EY608

Liderlik Psikolojisi

S

(3-0)3

10

EY609

Nitel Araştırma Yöntemleri

S

(3-0)3

10

EY610

Eğitimde Örgütsel Davranış

 

S

(3-0)3

10

EY611

Okul ve Toplum

S

(3-0)3

10

EY612

Örgütsel Sinirbilime Giriş

S

(3-0)3

10

EY613

Sistemli Değişim ve Okul Geliştirme

S

(3-0)3

10

EY614

Türk Eğitim Sisteminde Planlama Süreci ve Sorunları

S

(3-0)3

10

EY615

Yönetsel Etkililik

S

(3-0)3

10

EY900

Uzmanlık Alanı

Z

(3-0)0

10

EY698

Doktora Tezi

Z

(3-0)0

20

EY950

Seminer

Z

(2-0)0

10

EY616

Karma Yöntem Araştırmaları ve Uygulamaları

 

(3-0)3

10

 

EĞİTİM YÖNETİMİ 

 DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

  • EB500 Araştırma Yöntemleri ve Bilimsel Etik

Bilimsel araştırmalarda yöntem bilim, temel kavramlar ve paradigmalar (pozitivist-post modern), bilimsel araştırma probleminin fark edilmesi ve tanımlanması, nicel ve nitel araştırma türleri; ver toplama yöntem ve teknikleri, ölçek türleri ve ölçek geliştirme yaklaşımları, geçerlik ve güvenirlik sağlama, evren ve örneklem belirleme; veri çeşitleme ve çözümleme teknikleri, işlenmiş verilerin yorumu tartışılması ve yargı çıkarma, bilimsel araştırma öneri ve raporlarının hazırlanması; bilim etiği, kaynak kullanma ve kaynak gösterme; I. ve II. Derece kaynakların gösterilmesi. 

 

  • EY600 Eğitim Denetiminde Çağdaş Gelişmeler

Denetim kavramı ve kapsamı.  Eğitim denetiminin tarihsel süreci, geleneksel ve çağdaş denetim yaklaşım ve uygulamaları, Türkiye’deki ve dünyadaki eğitim denetimi yaklaşımları, uygulamaları ve gelişmeleri. Denetim sisteminin yapı ve işleyişinin değerlendirilmesi ve öneriler

 

  • EY601 Eğitim Finansmanı

Temel maliyet kuramları ve bunların eğitimle ilişkisi. Eğitimde nitelik sorunu. Eğitimin finansman kaynakları. Genel bütçe ve eğitime ayrılan paylar. Öğrenim harçları ve katkı payları. 

 

  • EY602 Eğitimde İnsan Kaynakları Yönetimi

Eğitim iş görenlerinin seçimi, eğitim, terfi ve denetimlerini belirleyen politika ve yasal düzenlemeler. Bürokrasilerde otorite ve güç kavramları; hiyerarşik yapılanma ve ilişkiler, 657 sayılı devlet memurları kanununda eğitim iş görenleri ile ilgili düzenlemeler ve kurallar.

 

  • EY604 Eğitimde Politika Analizi

Politika analizi. Eğitim politikası oluşturmanın gerekliliği. Eğitim politikası oluşturma süreci. Eğitimde politikası analizinin gerekliliği. Eğitim politikası örnekleri. Küresel ve yerel (sosyal, tarihi ve kurumsal) eğitim politikaları. Eğitim politikası sorunları. Eğitim politikası teorisinin uygulamadaki yansımaları. Eğitim politikası analizinde veri temelli kanıt kullanma. Eğitim politikası analizinde uygun kanıt ve kriter belirleme. Eğitim politikası analizinde bir çerçeve veya bakış açısı belirleme. Eğitim politikası analizinde sosyal bilimlerin teori ve yöntemlerini kriter olarak kullanma. Eğitim politikalarının yenilenmesi ve yayılması. Politika analizi raporu hazırlama

 

  • EY605 Eğitim Yönetiminde Etnografi

Etnografinin tanımı ve kullanım alanları; Eğitim yönetiminde etnografik araştırma tasarımı; Etnografik araştırmada veri toplama, veri analizi ve raporlama; Etnografik araştırmada etik hususlar.

 

  • EY606 Bilgisayar Destekli İstatistik Uygulamaları

Eğitimle ilgili araştırmalar için gerekli istatistiksel kavramlar ve teknikler konusunda kapsamlı bilgilerin sunulması ve uygulanması

 

  • EY607 Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi

Farklı ülkelerdeki; öğretmen yetiştirme politikaları, öğretmen yetiştirmede hesap verebilirlik politikaları, öğretmen atama istemleri, öğretmenliğe giriş koşulları, öğretmen kalitesini arttırmaya dönük politikalar, öğretmenlerin çalışma koşulları.

 

  • EY608 Liderlik Psikolojisi

Liderlik kavramı, tanımı, liderlik kuramları, sosyal kimlik ve liderlik, liderliğin kültürel ekolojisi, liderler ve izleyenler arasındaki psikolojik ilişki, liderliğin psikolojik temelleri, liderlik etkililiği, yeni liderlik yaklaşımları, yönetim becerileri ve liderlik tekniklerinin geliştirilmesi. Örnek olay incelemesi 

 

  • EY609 Nitel Araştırma Yöntemleri

Gözlem, vaka analizi, içerik analizi gibi nitel araştırmanın yöntem ve teknikler, bilgilerin toplanması, kullanılması ve rapor yazma süreci.

 

  • EY610 Eğitimde Örgütsel Davranış

Birey-örgüt uyumu. Kişilik ve değerler. Duygular ve duygu durumları. Tutumlar. Örgütlerde disiplin ve disiplinin gerçekleşmesi. Örgütsel sosyalizasyon. Okullarda işlev bozuklukları. Okullarda kişisel gelişim (Güvenli davranış, is yerinde protokol, nezaket ve görgü kuralları vb.). Okullarda yaşanan örgütsel davranış sorunları, çözüm yolları, karşılaşılan davranış sorunlarına yönelik örnek olay.

 

  • EY611 Okul ve Toplum

Ekonomi, politika, kültür, teknoloji ve nüfus gibi toplumsal alt sistemlerle eğitim arasındaki ilişkiler. Okul ile aile, cinsiyet, ırk, din, bölgecilik ve toplumsal sınıf arasındaki ilişki.

 

  • EY612 Örgütsel Sinirbilime Giriş

Örgütsel sinirbilim alanıyla ilgili meta-teorik konular, insan beyninin evrimi hakkındaki bilgi ve modern örgütsel uygulamalar arasındaki ilişki.

 

  • EY613 Sistemli Değişim ve Okul Geliştirme

Okuldaki sistematik değişim hakkında alanyazın, öğretimsel liderin rolleri, okul gelişimine yönelik değişim sürecinin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi, eğitim örgütlerinde yenilikçilik ve uygulamaları, örnek olaylar

 

  • EY614 Türk Eğitim Sisteminde Planlama Süreci ve Sorunları

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana eğitim planlamasının işleyişi ve sorunlar. Beş-yıllık planlar, eğitim planlaması ve uygulamalar.

 

  • EY615 Yönetsel Etkililik

Yönetsel etkililik hakkında bilgi, anlayış ve beceri geliştirme. Yönetsel etkililiğin teorik arka planı. Yönetim süreçleri (planlama, organize etme, yöneltme ve değerlendirme) bağlamında yönetsel etkililik. İnsan kaynakları (yönetici, öğretmen, öğrenci, veli ve toplum) açısından yönetsel etkililiğin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi. Örgütsel düzeyde etkililik ve etkili okul oluşturma yaklaşımları. Eğitsel kaynakların etkin kullanımı. Yönetsel etkililik üzerine yapılan araştırmalar (yöntem, problemler ve yönetsel etkililik kavramının geleceği) hakkında temel varsayımların bilinmesi ve yeni araştırmaların yapılması. 

 

  • EY900 Uzmanlık Alanı

Öğrencinin tez danışmanı tarafından belirlenen konular

 

  • EY698 Doktora Tezi

Doktora tezi bir öğretim üyesinin danışmanlığında teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasından sonra öğrencini bağımsız bir çalışma yürütebilmesini içerir. Bu nedenle tez çalışması süresince öğrenci literatür tarama, veri toplama ve değerlendirme, analiz yapma ve sonuçlarını yazılı olarak sunmaya yönelik olarak danışmanının gözetiminde çalışmalar yapar

 

  • EY950 Seminer

Yüksek lisans eğitiminin ikinci yarısında danışman öğretim üyesinin denetiminde çalışmak istediği konuya yönelik olarak literatür çalışması, veri toplama, derleme, analiz etme ve sonuçları raporlayarak sunmayı kapsayan faaliyetlerden oluşur.

 

  • EY616 Karma Yöntem Araştırmaları ve Uygulamaları

Karma yöntem araştırmasının doğası, karma yöntem tasarımının tarihsel bir bakış açısıyla gelişimi, karma yöntem tasarımının amaçları kapsamında uygulamalar, karma yöntem tasarımlarının temelleri ve uygulamaları, karma yöntem tasarım alternatiflerinin uygulanması, eğitim bilimlerinde karma yöntemlerin tasarlanması ve uygulanması